måndag 26 april 2010

En industri utan dess like

Jag kan inte låta bli...
Fast jag vet att det finns många viktminskningsmetoder som fungerar (åtmistone kortsiktigt) så tycker jag ändå att det känns absurt hur mycket pengar det kan tjänas på att kränga på oss den "bästa" metoden!
Och hur mycket folk är beredda att betala för att bli smala snabbt...

Viktväktarna:

En riktig storindustri där man är välkommen att bli medlem hur många gånger som helst. Och sen såklart äta viktväktargodis (Why, oh why, socker är ju socker och sötningsmedel är sötningsmedel, oavsett vem som tillverkar) och massor av olika färdigrätter...
Godis är godis, oavsett logotypen på godispåsen!
Att dessutom äta deras plastiga matlådor till lunch/middag, det är tyvärr att betala ett överpris för konstgjord mat...

Cambridgekuren

Den mest "exklusiva" pulverdieten. Varje påse med pulver kostar ca 25 kronor och innehåller "allt kroppen behöver".

Avfettad torrmjölk- mums...
Mjölkprotein
Mjölkprotein
Jordgubbspulver- vad ÄR jordgubbspulver?
Mineralämnen: natriumcitrat, kaliumklorid, magnesiumoxid, ferrofumarat, kopparsulfat, zinkoxid, mangansulfat, natriumfluorid, natriummolybdat, kromklorid, kaliumjodid, natriumselenit
Emulgeringsmedel: Lecitin
Sojamjöl
Förtjockningsmedel: Xanthangummi och Karragenan- Gummi gjort på majs. Mmm...
Färgämne: Rödbetsrött- Färgen på jordgubbspulvret räckte inte för att få det jordgubbsfärgat?
Vitaminer: L-askorbinsyra, nikotinamid, DL-alfa-tokoferol, retinylacetat, pyridoxinhydroklorid, tiaminhydroklorid, kalciumpantotenat, riboflavin, folacin, fyllokinon, kolekalciferol, D-biotin
Sötningsmedel: Aspartam (innehåller en fenylalaninkälla)- Denna konstprodukt är 180 gånger sötare än socker. För hjärnan är det samma sak.
Lecitin- igen...

Varför betala 25 kronor/påsen för detta?
Jo, för att det lovar snabb viktminskning och för att det "smakar gott"!
Men varför inte bara äta grönsaker och en och annan frukt och något glas lättmjölk per dag? Blir billigare och man får i sig samma vitaminer utan biprodukterna! Och man får tugga också...:-)

Itrim

Hade jag varit med där hade jag fått punga ut med ca 15.000 kronor nu..."man kan säga att priset för varje kilo du varaktigt tappar blir knappt tusen kronor. För de flesta av våra kunder är ett medlemskap en ren vinstaffär, då nya och bättre matvanor även brukar medföra lägre matkostnader...."


Xtravaganza


Här får man betala från 600 kronor/månad. Hade kostat mig minst 5000kronor vid det här laget om jag klarat av att hänga mig kvar trots jul och semestrar.... Först hade jag fått klara ett sopp-period, och därefter hade jag fått gå över till Xtravaganzatallriken ( modell med halva ungefär tallriken sallad, halva tallriken med kokta grönsaker och sen lite protein till)
Sopporna hade kostat extra!


Lchf


Vad har det kostat mig? Ingenting!
Jag äter mer ägg och ekologiska grönsaker nu än förut, men jag äter inget godis, chips, ostbågar, läsk eller annat liknande som inte var gratis.
Jag har varit på en hälsoutbildning för att få mer information, det kostade mig 800 kronor, och det jag fick med mig var kunskap, inga pulverpåsar eller veckomenyer.
Har någon tjänat pengar på mig?
Ja, de pengarna som hälsoutbildningen kostade. Pris per kilo i vikt ned är då 53 kronor mot Xtravaganzas 1000 kronor.
Producenterna av ekologiska ägg har absolut tjänat några kronor:-)
Men det är inte de som står bakom LCHF, det är skillnaden!
Det handlar om naturlig mat, inte krångligare än så, inte dyrare än så.

Jag säjer verkligen inte att man är en dålig människa på något sätt för att man testar kostsamma metoder för att gå ner i vikt.
Däremot blir jag arg när jag tänker på hur mycket skit och konstiga idéer som folk vill sälja på oss för att tjäna pengar!
När alla ämnen kroppen behöver finns i olika naturliga produkter som finns på Ica, så finns det ändå många människor där ute som tjänar massa pengar på att vi ska äta mat som de säjer är sammansatt på bästa sätt utifrån points eller Itrim-modeller eller Xtravaganzatallrikar eller pulverblandningar!

4 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivet, så pass bra att jag måste länka till detta inlägg i min blogg ;)

    SvaraRadera
  2. Jättebra skrivet tycker jag också, har en kompis som gått ner 22 kg nu sen 11 januari med Xtravaganza. Mina 18 kilo har tagit över ett halvår.
    Hon har gått från soffpotatis till hårdträning, men det återstår att se om hon håller ut med det. Är man inte en träningsmänniska så är man inte. Hon sade åt mej när jag sa att jag inte bantat att det hade hon inte heller gjort. What???? Hon gick ju på enbart påsar i 6 veckor minst. Sen behöver inte vi LCHF:are grupptrycket heller som alla dessa grupper behöver. Tyvärr har min kompis "been there before" hon har provat allt från Viktväktarna, Cambridge, andra påsar.... men alltid fallit tillbaka. Så tyvärr, jag kan nästan förutspå hennes resultat om två år.
    Tur man är så bra själv (ironi) God fortsättning på LCHF:en /Gunborg

    SvaraRadera