söndag 25 april 2010

LCHF för migDet finns många myter och fördomar om att äta enligt LCHF.
Jag ser det lite som att vara vegetarian/vegan eller mittemellan, det finns olika nivåer inom LCHF också!
En del vegetarianer äter inte rött kött, en del äter varken rött eller vitt kött eller fisk, en del äter fisk men inte ägg, andra äter inte fisk, osv.

När man säjer att man äter LCHF så tycker jag att man får lite olika komentarer. Bland annat "Hur länge ska du göra det?". "Jag kan inte äta så mycket fett" "Får du inte äta frukt då?" "Jag kan inte leva utan min frukostmacka".

För mig är det så att jag äter mer fett än förut, helt klart, det förnekar jag inte. Dock upplever jag inte att jag "vräker i mig" fett, inte alls!
Jag äter mycket grönsaker också. Mycket mer än tidigare. Väljer det som jag tycker är godast och som innehåller mest nyttigheter.
Att äta berg med isbergssallad är t ex ganska tråkigt och rätt så "dyrt vatten"...
Jag äter några hallon nästan varje dag. Trots att jag hört från "hardcore-LCHF:are" att man inte kan gå ner i vikt om man äter frukt och bär, så har jag sedan september -09 gått neråt i vikt varje vecka utom 4 stycken veckor, vilket jag är nöjd med!
Och när svenska jordgubbarna kommer i sommar kommer det bli en del jordgubbar med vispgrädde, det vill jag aldrig vara utan!Många tror också att man bara äter bacon simmande i flott om man äter LCHF, vilket inte heller är fallet för mig (mina bacon får alltid rinna av på hushållspapper, för jag gillar inte baconflott:-)).
En diet utan bär och grönsaker skulle jag faktiskt tröttna på ganska snabbt, oavsett om jag gick ner i vikt snabbare eller inte!
Jag tycker också bättre om nötkött än fläskkött (trots att LCHF modell "strikt" rekomenderar feta köttsorter) och fläskfärs tycker jag inte alls om. Alltså låter jag bli det, och äter sånt som jag tycker är gott!
En god bearnaisesås eller lite kryddsmör är jättegott till en mager köttbit.

Märker jag att jag inte kan gå ner de ca 5 kg till som jag hade tänkt gå ner, så får jag överväga eventuella förändringar, men det är så jag äter nu som känns hållbart i längden!

Om någon annan äter mindre grönsaker, mer kolhydrater, mindre bär, mer frukt, men ändå mår bra, är friska och håller vikten, ja då äter de uppenbarligen det som är bra i längden för dem!

Hitta din egen nivå, den mat du tycker om som samtidigt får dig att må bra!

5 kommentarer:

 1. Bra skrivet! Du har helt rätt, man maste hitta sin egen niva när det gäller maten.

  SvaraRadera
 2. Håller helt med dig. Eftersom detta inte är en diet, utan en livsstil, så finns det ju inte ETT facit som gäller för alla. Vi är ju alla olika och har olika syfte med våra val av livsstil. Själv är jag inte så jättestrikt med kosten. Så länge jag går ner i vikt är jag nöjd, även om det går sakta. Har inte särskilt mycket övervikt heller, ca 6-7 kg, min takt på 1 kg/månad känns lagom. Precis som du äter jag faktiskt mer grönsaker nu. Väljer också de mest näringsrika och goda. Har eget jordgubbsland och det växer massor av smultron och blåbär på tomten, så det kommer att bli en hel del bär och grädde i sommar :).

  SvaraRadera
 3. Mycket bra skrivet, Veronica. Jag håller med att man får anpassa sin kost efter hur man själv mår. Inte hur andra gör eller säger att man bör :)

  SvaraRadera
 4. Lysande!

  Att lyssna på sin egen kropp är det vi alla behöver lära, eller lära om ;-)

  Vänliga fjällhälsningar

  SvaraRadera
 5. Tack vad ni är snälla:-)!

  SvaraRadera