lördag 7 augusti 2010

Besvär vid kostombyte?

Om man övergår från en diet med förhållandevis mycket socker och kolhydrater så kan det hända att man känner av lite "övergångsbesvär".
Det kan vara humörsvängningar, magproblem, huvudvärk, att man känner sig trögtänkt, lite yrsel.
Varför? Jo, för att kroppen måste ställa om sig till sitt nya drivmedel, fett, istället för sitt gamla drivmedel, socker/kolhydrater.
Själv kände jag av i början att mina ben kändes lite klena, och att jag kände mig lite mer trögtänkt. Dock inga jättestora besvär och de gick över ganska fort
Och jag tänkte hela tiden, vad är alternativet?
Att äta en stor portion pasta eller ta en chokladkaka eller vad??! Det kändes inte som någon bra lösning så jag väntade och fortsatte äta god mat och efter ca 10 dagar kändes det bättre och jag kände mig sedan helt "normal" igen:-)
Tränar ju också på den här kosten och hade kunnat svära på innan att jag inte skulle kunnat springa mina 6 km utan pasta, men det kan jag ju...:-)
Känner man att besvären är superjobbiga är inte lösningen att återgå till kolhydratfrosseri, utan lösningen kan vara att trappa ner mer gradvis. Att kanske äta lite Quinoa till maten, mer grönsaker och bär och kanske lite bulgur. Undvik mjölmat som pasta och bröd!

Något som jag förresten märkt av sedan jag började med LCHF är att jag nästan aldrig har huvudvärk längre! Det hade jag förut, inte jätteofta men mycket, mycket oftare än nu, skönt att slippa!

Upplevde ni besvär vid kostombytet och i sådana fall vad och hur mycket?
Vore intressant att veta, och bra som information till de som nyss börjat testa lågkolhydratkost!

Hälsningar från den vackra Sandhammaren!

5 kommentarer:

 1. Jag gjorde mitt ombyte väldigt gradvis, inte direkt medvetet. Men uteslöt kolhydrater mer och mer och nu kan jag nog säga att det är low carb. :) Så jag har aldrig haft några problem.

  SvaraRadera
 2. Jag kände mig trött och lite nere i ett par dagar. Men när jag kom in i ketosen så så mådde jag som en prinsessa! Kände mig otroligt frisk och stark.

  Jag känner mig generellt piggare nu när jag äter LCHF. Tyvärr har jag kvar min huvudvärk som jag dragits med och som kommer en eller ett par gånger i månaden. Men kul att höra om någon som blivit bättre :)

  /Viola

  SvaraRadera
 3. Jag blev trött i benen, lite slö allmänt men det varade inte så länge. Jag stegade inte ner utan körde lchf direkt, jag tror inte jag hade klarat det annars. Jag hade säkert fortsatt med högt intag av kolhydrater än idag om jag hade försökt stega ner då de hade ett väldigt starkt grepp om mig!=S Men idag så mår jag finfint, maten är ju underbart god, jag är mycket piggare och magen mår bra - inget bubbel eller kurr längre å inte det minsta uppblåst. Dock har jag många kilon kvar men det får ta den tid det tar!=)

  SvaraRadera
 4. Jag hade faktiskt inga problem alls när jag började, satt nästan och väntade pa en huvudvärk eller sa ;-) Haha. Och sen dess har jag matt prima, inte varit sjuk en enda gang sen jag började i mars (dock trodde jag det var nat pa g de senaste dagarna..)

  Vilken härlig bild förresten, och vad fin du är!

  SvaraRadera
 5. Intressant att höra att det är så olika och att man reagerar olika på kostförändringen.
  Man får nog känna efter själv vad som funkar bäst, rivstart eller mjukstart.

  SvaraRadera