måndag 30 augusti 2010

Jag har bakat...

Kokostoppar, ca 8 st:
50 g smör
1 ägg
100 g kokos
Lite, lite, lite vaniljpulver...


Rör ihop och klicka ut på bakplåtspapper. Sätt in i ugnen ca 10 minuter på 200 grader.

Ärligt talat så är jag inte mycket för det här med att ersätta sött med sånt som inte är sött för att man anpassat det... Det här blev kokostoppar som inte var söta och det jag känner spontant är, varför ska jag äta dem:-)?

Efterrätter och bakverk har en "funktion". De ska stilla ett sötsug (efterrätten...) och ett behov av socker. Om man inte känner det behovet så tycker jag att äta "surrogat-bakverk" känns ganska meningslöst. Jag äter då någonting som inte är jättegott när jag inte är hungrig... Varför ska jag göra det?

Nä, en bit ost eller en jättegod mörk chokladbit ger mig mycket mer än sockerfria bakverk:-)!
Vad säjer ni? Testar ni mycket sockerfria recept på efterrätter/bakverk?

10 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med, varför ska man försöka ersätta något som man iaf inte lyckas med. Lycka till med firman - verkligen ett bra namn!!!
  kram ylva

  SvaraRadera
 2. Jag håller också med.

  Sedan tycker jag att söta saker utan socker liksom bara blir...inte gott.

  Har testat ett par olika glassrecept, men tydligen var det sockret i glassen som var gott och som jag hade sug efter när jag åt det förr.

  Nästan det enda som jag tycker är gott är bär med ovispad vispgrädde.
  Det hade vi då och då i mitt föräldrahem, efter huvudrätten.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Kom till samma slutsats som du. När jag har försökt baka (testade att göra sockerfria macarons) har bara kakmonstret i mig kickat igång igen, och det är ju det jag försöker få bort. Min fika eller godis nu för tiden är salta macadamianötter, eller lite god ost.

  SvaraRadera
 4. Jag håller på och bakar mig igenom Bakglädje med LCHF med mycket varierande resultat ;) Men jag använder å andra sidan sukrin så mina bakverk smakar sött. För mig är det en utmaning i sig att kunna leva och äta så "vanligt" som möjligt men utan alla dessa kolhydrater och allt socker. T ex äter jag en lowcarbmacka på bröd från carb zone till frukost varje morgon. Och även om sötsuget är så gott som borta så tycker jag ändå om att kunna ta en kaka till kaffet.

  SvaraRadera
 5. Jag håller med - äta något substitut som inte är gott kan ju kvitta.
  Jag har också testat att baka med sukrin ur "Bakglädje med LCHF" http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172411910 .
  Smaken är det ingen fel på men jag tycker inte om känslan att tex småkakor känns kalla i munnen när man tuggar. Jag vet inte om alla reagerar så på sukrinet men jag avstår hellre de småkakorna. Däremot funkar sukrin fint i glass, det ska ju vara kallt :-)

  SvaraRadera
 6. Precis, det känns så "onödigt", framför allt då den där sockerfria kakan kan trigga ett sug efter det RIKTIGA sockret och den riktiga kakan... så nä, står jag hellre över och tar en extra bit fin, lagrad ost.. även om det inte är sött. vad gör man då egentligen? när sötsuget DÖDAR en? jag är i alla fall inte sugen på ost eller smör eller oliver när jag vill ha socker, men vad gör man?! får du någonsin så? och vad gör du isf?

  SvaraRadera
 7. Jajjemän! :) Kokostoppar är en favorit, men jag brukar ha stevia i mina. Hemmagjord hallonglass är en annan favorit och likaså ostkaka med keso i.

  SvaraRadera
 8. Jag håller med, jag bakar inte kakor eller annat sånt som ersättning, då jag inte är sugen på det för fem öre! Om vi har kalas hemma så tar jag bara bär och grädde, men då tar jag gärna jordgubbar för att det är såå gott, hallon äter jag till "vardags".=)) Ostkaka är ju ganska "kakigt" så det kan man ju äta om man vill när det är kalasdags! Ska vi ta en enkel fika hos goda vänner så tar jag med mig ett par babybelostar, eller nötter.

  Den dagen jag känner för att baka lchf-kakor så kommer jag ju göra det - om jag absolut vill ha dom!=)

  Åsa-Maria

  SvaraRadera
 9. Jag håller med dig med, men ibland så gör jag något med sötningsmedel i, men typ väldigt sällan...
  Oftast är det då jag ska bort till KAFFEKALAS som jag måste göra detta, annars kanske ett annat behov sätts i gång på mig.....att ta fast jag inte behöverbehovet, sällskapsbehovet, för att alla andra tar...
  Knäppt va??

  SvaraRadera
 10. Bondbruden: Inte alls knäppt, så fungerar vi... Och ibland är det också så konstigt att ANDRA har behovet av att vi ska ta...:-)

  Intressant att höra era erfarenheter av detta!
  Lite glass äter jag ju ibland (sällan men ändå) och det är gott. Men kakor med sötningsmedel, nä det är nog inte min grejj:-)

  SvaraRadera