tisdag 10 augusti 2010

Mat kostar-vatten och tillsatser är billigt!

Fortsättning i majonnäsfrågan...
Jag kontaktade Kavli för några veckor sedan för att höra hur de såg på majonnäspriset på min lokala ICA. Här är mitt mejl:
Hej!
Jag är mån om att äta riktig mat utan jättemycket tillsatser, och brukar köpa er majonnäs och aioli (kylda varianten) eller den ekologiska majonnäsen, jättebra att ni har dessa produkter som jag verkligen gillar!

Dock finns de inte i min närmaste mataffär så när jag igår skulle handla en vanlig tub majonnäs upptäckte jag den enorma prisskillnaden mellan den äkta och den oäkta majonnäsen (den som ni kallar Lätt, jag kallar den oäkta eftersom den saknar äggula...). Det skiljde 6 kronor/30% mellan den ligtha varianten och den äkta!?
Jag tittade på innehållsförteckningarna:
Äkta majonnäs:
Ingredienser: Veg. olja (raps), äggula (9%), vatten, ättika, socker, senap, konserveringsmedel (E202), kryddor, stabiliseringsmedel (E415, E412), färgämne (E160a).
Lättmajonnäs:
Ingredienser: Vatten, veg.olja (raps), ättika, socker, mjölkpulver, förtjockningsmedel (E1412, E1422, E412, E415), senap, salt, kryddor, konserveringsmedel (E202, E211), mjölksyra, färgämne (E160a). Fetthalt 28%

Eftersom vatten är huvudingrediens i den lätta majonnäsen och det är total avsaknad av ägg så kan jag förstå att det är billigare, men ska vi konsumenter betala sååå mycket mer för riktig mat?!
Jag kan informera om att jag igår köpte en tub från Findus istället... Där var det samma priser för både light och äkta varianten vilket gav mig ett bättre pris.
Jag vet inte i vilken mån butikerna styr priserna men det är trist med den här utveckligen, att billig mat med mycket tillsatser är det billiga alternativet. Kan man inte balansera priserna mellan produkterna på ett annat sätt så att det äkta alternativet blir lite billigare.
Jag vet inte i vilken mån den enskilde handlaren styr det här, men jag ville i alla fall ställa frågan hur det kan skilja så mycket i pris?

Hälsningar


Här är svaret från Kavli:

Hej Veronica!

Tack för ditt mail!
Vi som leverantör har tyvärr ingen inverkan på butikernas prissättning.
Priset från Kavli till våra kunder skiljer sig något mellan lättmajonnäs och äkta majonnäs men inte så stor skillnad som det var på din butik.
Anledningen är då som du nämnt nedan att den äkta majonnäsen har dyrare råvaror med rapsolja och äggula.


Ett "politikersvar" och sammanfattningen är alltså:
Mat kostar pengar, om någon vara är väldigt mycket billigare så är det antagligen inte mat utan mest bara billiga tillsatser...

2 kommentarer:

  1. Intressant. Tycker du ska påpeka hos handlaren och se vad som sker :)

    Trivsam blogg du har, lägger till dig i mitt RSS-flöde bums!

    SvaraRadera
  2. Ska fundera på saken...

    TACK:-)!!

    SvaraRadera