torsdag 26 augusti 2010

Jag & smöret

När jag började med LCHF tog jag ganska fort till mig vispgrädde och creme fraiche. Jag har alltid gillat de fullfeta produkterna bäst, även om jag sällan köpte dem... Så roligt det var att kunna göra riktigt goda såsor och röror! Att slippa lättmajonnäs (ni vet, den som inte ens innehåller ägg!!) var också en lättnad...
Smöret var en helt annan femma...

Smör har funnits hemma i min kyl när jag (ungefär en gång om året...) bakat någonting, eller till midsommar. Jag stekte allt i rapsolja (just det förresten, oxfilén till nyår brukade jag steka i smör...).
I en maträtt som jag lagade från en LCHF-kokbok min första LCHF-vecka skulle jag blanka av en vispgrädde-sås med "en klick" smör. Lätt panik, vad är "en klick"?? En tesked? Tänk om jag tog en för stor klick?!?
Gott blev det men jag tänkte "Det här kommer gå åt helvete..." och "Undra hur många kilo man kan hinna gå UPP på en vecka?".
Det är inte det att inte smör är gott, det var bara så fel. Gick ju emot allt man hört och lärt sig!
Läste på olika bloggar om smörklickar hit och smörklickar dit och tänkte bara att nä, det är inget för mig... Man måste sätta fett-gränsen någonstans... Och jag gick ju ner i vikt, varför sabba det och börja äta smör till höger och vänster?

Efter 4 månaders LCHF-ätande och 10 kilos viktminskning var jag på LCHF-kurs. Alla verkade äta mer smör än jag och pratade om smör på omeletten, hyvla smör med osthyvel osv, osv. Jag fick lära mig att det till och med kunde hända att man inte gick ner i vikt om man åt för lite fett!
När jag kom hem från kursen började jag lägga en smörklick på omeletten, mellan ostskivorna, ökade på klicken i stekpannan. Bromsades vikten plötsligt? Nej!
Min man har mycket mindre "smörfobi" än mig. Han steker äggröran i så mycket smör så många skulle svimma om de såg det. Jag svimmar nästan också, fast jag trott att jag släppt "smörfobin":-)...
På semestern blev det äggröra nästan varje dag. Då kom lite "smörfobi light" tillbaka och jag tänkte att något kilo MÅSTE allt det där smöret kosta för min kropp. Men nej, det hände inte!
Jag, smöret och osthyveln har nu blivit tighta och riktigt bra vänner.
Till grönsakerna. Till omeletten. Till köttbiten. Till att blanka av en sås. Smör är en fantastisk smakförhöjare och ingenting som påverkar vikten negativt! Om du inte äter den till kolhydratrik mat såklart, då blockerar kolhydraterna din mättnadskänsla...

1 kommentar:

  1. Jag känner igen mig i din historia. Smör är ju lite som som en krydda och samtidigt mättar den på ett bra sätt. Vilket fantastiskt livsmedel! Nu är det min 3:e LCHF-vecka och jag använder mängder med smör (den osaltade varianten) och grädde.

    SvaraRadera