Powered By Blogger

lördag 28 augusti 2010

Kräftskiva i LCHF-anda

Kräftskiva. Klassiskt problem kan vara, hur blir man mätt? Genom 15 skivor rostbröd? Genom 1 paket kräftor var? Genom jätteportoner av paj?
På denna kräftskiva blev vi väldigt mätta genom, surprise, fett och väldigt få kolhydrater:-)...
Först massor av goda kräftor Sen en paj med kantareller och västerbottenost, tack till Ulrika Davidsson, som jag tagit receptet från: Bästa pajbotten hittills med den rätta frasigheten!

Kantarell och ostpaj
Recept 5-7 personer
Pajdeg:
50 g smör
1/2 dl fiberhusk
1 dl Kruskadkli
1/2 tsk salt
1 ägg
1 msk vatten

Kantareller
1 hackad gul lök
Salt/peppar


3 ägg
3 dl grädde
2 dl västerbottenost eller lagrad prästost
Salt/peppar


Gucka ihop ingredienserna till pajdegen och förgrädda i ugn 10 minuter på 200 grader.
Fräs kantareller och gul lök och fyll skalet med.
Häll över ost och äggblandningen och in i ugn på 200 grader ca 20 minuter. Toppa med ruccolasallad och några kantareller... (det glömde jag...:-)) Sen gjorde jag Ostbollar, blev inspirerad av dessa ifrån "Sommar med Ernst", han hade dem till en buffé.

Ostbollar:

300 g philadelpiaost
200 g riven västerbottenost


Blanda ihop så det blir en hård "deg". Gör runda bollar och rulla i hackade färska kryddor. Jag använde gräslök och dill. Ja, sen åt vi räkor, ägg och avokado också... Och en kräftskiva utan rostat bröd är ju inte helt riktig:-)! Så jag bakade Pones i långpanna, och vi rostade och det var jättegott (och man behövde inte så många mackor..).
En mysig kväll med goda vänner!

6 kommentarer:

  1. Vilken härlig kräftskiva! Och paj med KRISPIG botten... underbart :-)!

    SvaraRadera
  2. Härligt!! tack för tips. Åt kräftor i fredags...känner igen känslan av att aldrig bli mätt ;) Gjorde dock en parmesan omelett till och avokado röra. Till nästa gång snor jag lite recept av dig. Kram Allinka

    SvaraRadera
  3. Tack för denna trevliga blogg som jag hittade till för några veckor sen. För 5 år sen började jag GI'a och har sen dess pendlat mellan GI, strikt LCHF, LCHF, frosseri i kolhydratrik kost osv. utan att bli nöjd, bara tjockare (50 kg övervikt). Men för 6 v. sen tog jag tag i mitt liv: nu eller aldrig! och har sen kört en form av strikt LCHF. Jag mår så bra och är otroligt nöjd med mig själv - ska aldrig mer vräka i mig kolhydrater. Jag undrar nu hur mycket smör man kan äta innan man äter FÖR mycket? Jag gillar nämligen smör väldigt mycket. Tack än en gång för trevliga inlägg och alla goda recept.

    SvaraRadera
  4. Ska på kräftskiva på lördag så det var perfekt med några tips! Pajen såg riktigt spännande ut.

    SvaraRadera
  5. Tack för pajreceptet! Undrade just vad jag skulle göra av alla kantareller jag hittade i skogen idag. Paj hela veckan ser det ut att bli, gott!

    SvaraRadera
  6. Testa gärna pajen och pajbotten:-)! Jag känner mig lycklig över att ha hittat en krispig paj-botten, nu blir det nog mer paj framöver...

    Inger: Tack för att du läser:-)! Det låter som om du verkligen är på rätt spår!
    För mycket smör? Jag tror att de flesta blir illamående innan de lyckas äta för mycket smör, men om man efter ett tag märker att man inte går ner i vikt kanske smör-frågan kan vara värd att se över...:-)

    SvaraRadera