lördag 16 januari 2010

LCHF, en enkel beskrivning


LCHF står för Low Carb High Fat.
Och är egenligen precis så enkelt. Man äter mat med lågt kolhydratinnehåll och högt fettinnehåll.
Om det känns jobbigt i början att veta vad man ska äta/inte ska äta enligt denna modell finns tabeller som man kan titta i, för att få koll på olika livsmedel.

Utgångspunkten är att hålla sig borta från livsmedel som har ett kolhydratinnehåll på över 5 g/100 g livsmedel.
Jag gör undantag från detta ibland. Bland annat när jag äter apelsiner och mörk choklad. Vill man ha en stadig och kontinuerlig viktminskning bör man se till att undantagen blir så få som möjligt!
Det handlar inte primärt om att minska på portionerna med mat som man äter, utan att äta på ett annat sätt. Och framför allt, att äta sig mätt länge!
Jag rekomenderar verkligen, utifrån egen erfarenhet, att man de första veckorna struntar helt i portionsstorleken, men däremot att man är så strikt som möjligt med kolhydraterna. Man lär då känna sin kropp och vad man behöver och vill ha. Viktminskning kommer att komma, och om den inte gör det (beror ju på hur stor övervikt man har och vill bli av med) så kan man så sakta börja minska lite på portionsstorleken.

De fördelar som många märker snabbt är:
- Minskat (obefintligt efter ett tag) sötsug
- Normal hunger, inte akut
- Man slipper stora upp och nedgångar i blodsockernivåerna och blir inte trött efter att man ätit längre (paltkoman försvinner!)

Det finns många bra och informativa sidor med mer information, här följer några:

Kostdoktorn
LCHF-kost
Annika Dahlqvist:s blogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar