måndag 6 september 2010

Enkelt och festligt!

Det här receptet fick jag av en kollega en gång. Fast jag tror att det stod något om mellangrädde i receptet, men det glömmer vi nu...:-)
Det är jättegott, kräver ingen insats och passar även som bjudmat.
Förutom köttet brukar jag lägga till lite svamp sista kvarten. Lite paprika är också gott att tillsätta. Idag blev det kantareller och champinjoner.
Med blomkålsris till får man både "ris" och grönsak i ett, och eftersom blomkålen är både jättenyttig och billig just nu -ät mycket blomkål!

Ugnsgryta med blomkålsris
Recept ca 4 personer


Kyckling, fläskfile eller biff, ca 150-200 g g per person
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 dl vanlig soja
1-2 tsk sambal olek (beroende på hur starkt du vill ha det)
5-10 champinjoner eller blandad svamp
Eventuellt en skvätt kalvfond eller rött vin


Skär köttet i lagom stora bitar och lägg i ugnsäker form.
Vispa ihop såsen och häll över köttet.
In i ugnen ca 40 minuter på 175 grader.
Dela champinjonerna i lagom bitar och rör ihop med grytan efter att 40 minuter har gått. Låt stå i ugnen tillsammans 10-15 minuter till.

Serveras som det är eller med blomkålsris.
Blomkålsris:
Riv blomkål på grova sidan på rivjärnet.
Koka ca 1-2 minuter-häll av i durkslag.
Salta / peppra enligt önskemål och ha en smörklick på om du vill!

1 kommentar:

  1. Själv känner jag mig som killen i ICA reklamen. Har blivit fläskottlet nästan hela föra veckan. Blir lätt så då man precis flyttat hemmifrån.

    Ser gott ut.

    SvaraRadera