lördag 18 september 2010

Är en jordnöt inte en jordnöt?

Jag äter jordnötter ibland. Inget som triggar mitt sötsug eller som jag överäter av, utan någon deciliter på helgen kanske.
Har sett att olika märken av jordnötter varierar en hel del när det kommer till antal kolhydrater. Brukar ligga mellan 15-22 g/100 g ungefär. Bara det tycker jag är konstigt. Är inte en jordnöt en jordnöt?

Fick tips av en kille på jobbet som hittat jordnötter med bara 6 g kolhydrater i. Såklart slår man till! Jättegoda nötter, rekommenderas!
Men HUR kan kolhydratinnehållet variera så mycket?

4 kommentarer:

 1. Det undrar jag också! Macadamianötter är bra exempel på detta förutom jordnötter. Det kan skilja mellan 2 och 20 gram kolhydrater per 100 gram. De från Nutisal i svart och guldig förpackning innehåller 2 g kolhydrater per 100 g. De verkar vara väldigt poppis för de är svåra att få tag på emellanåt.

  SvaraRadera
 2. Det finns en sort som är 4 g kolhydrater i tillochmed. Exotic snacks tror jag det är. Det är verkligen en gåta varför det skiljer så mycket.

  SvaraRadera
 3. Frågan är nog snarare hur reglerna kring att räkna ut och uppge innehåll kan vara så generösa, jag tror att det är där skillnaden ligger (för som du skrev: en jordnöt är väl en jordnöt).

  SvaraRadera
 4. Hm, skumt är det ändå, för så stora skillnader upplever jag inte på andra livsmedel. I t ex tomatpuréer och senap kan det skilja en hel del men då beror det ju på att det ÄR mer socker/kolhydrater i vissa märken.
  Får kolla upp det här tror jag...

  SvaraRadera