tisdag 28 september 2010

Panik, jag går inte ner i vikt!!!!

En del går ner 4 kg på en vecka när de gör en kostomläggning, andra går ner 0,5 kg i veckan, en del har svårt att gå ner i vikt alls...

Vi är olika och LCHF är inte som Viktväktarna eller Viktklubben eller ISO-dieten eller allt vad det heter, där man får ett "facit" på hur mycket man går ner om man bara följer programmet...
När man kaloribantar på detta sätt reglerar man strikt ut/in utifrån en kalorimodell. När man äter LCHF, en naturligt kost för kroppen som inte har med kalorier att göra (för de allra flesta behöver inte räkna...) så fungerar det inte alltid så "enkelt".
Faktorer som kön, ålder, tidigare bantningshistorik, stress spelar roll för farten av viktminskning. Faktorer som att hitta sin optimala tallriksmodell spelar också roll. Många äter för lite fett och för mycket kolhydrater i början för att man helt enkelt är så van vid det och för att det kan kännas svårt att göra "rätt".
Går man inte ner i vikt, titta på mina tips nedan. Hjälper inte det finns ytterligare "knep" att ta till, man får se enskilt till varje individs unika situation.

- Frukt? Ta bort frukten helt eller nästan helt när du vill gå ner i vikt!
- Lätta mejeriprodukter. Hur mycket mjölk, keso osv äter du? Försök att bara äta de feta mejeriprodukterna.
- Äter du GI fast med extra mycket fett? Många fortsätter med bulgur och bönor och lite bröd, och det kan stoppa upp viktminskningen.
- Motion? Inget måste om man har en del övervikt (ur viktminskningsperspektiv!) men har man bara ett fåtal kilon att gå ner kan träning påskynda.
- Berg med grönsaker? Ett vanligt "fel" som fd Viktväktare gör. Om du strikt vill viktminska så gäller bara ovanjord-grönsaker och inte i stor mängd!

6 kommentarer:

 1. Tack för det här inlägget! Jättebra ju! Nu har jag ätit efter LCHF-dieten i 2 dagar och tycker att det känns jättebra. Tur att det finns sånna som du som delar med sej av sin kunskap=)

  SvaraRadera
 2. Ja äter mkt grönsaker, men de är oftast i form av sallad, å de funkar för mej. Ibland blir de lite morötter å sånt men de är inte så ofta :D Mjölk dricker ja inte alls, känns fräschare me vatten när de är så mkt "flott" i maten :p

  SvaraRadera
 3. Jag har tyckt att jag inte går ner i vikt längre. Det gick ju så bra när jag började med LCHF förra våren - gick ner 15 kg på ett halvår. Efter en semesterresa i höstas tycker jag att det "står stlla".
  Nu har jag kommit på att jag faktiskt blundat för (lätt att göra det...) att jag vid vissa tillfällen (som just semesterresa, jul etc) fallit tillbaka i kolhydratfällan och gått upp ett par kg som jag sedan fått gå ner igen. Räknar man även in dessa kg så går jag ju faktiskt långsamt men stadigt ner i vikt (ca 1 kg /mån)... och man måste väl räkna med dem, även om jag gått ner samma kg flera gånger :-)? Nu får jag verkligen försöka att minimera tillfällena (kanske framför allt längden på tillfällena) när jag tillåter mig att äta kolhydrater, så ska det nog fortsätta nedåt!
  Kan tillägga att måtten faktiskt minskat rejält sedan förra hösten, trots att jag bara minskat 4 kg totalt sedan dess. Skinnet har väl anpassat sig till sitt mindre innehåll och krympt.

  SvaraRadera
 4. Tack, vad gulligt av dig:-)!

  Sallad är ju bara vatten nästan så det kan man äta obegränsat. Morötter gör man som man vill med, det är gott:-)

  Haha, ja man måste nog vara ärlig och räkna när man går ner "samma" kilon flera gånger:-) Och precis som du säjer märker man på måtten. Jag har varit dålig med måttbandet själv tyvärr men märker att jag tappat centimetrar de senaste 2 månaderna fast jag inte tappat något i vikt. Det är lite "coolt" tycker jag:-)!

  SvaraRadera
 5. Jag har ätit efter LCHF i 3 veckor och jag har inte gått ner någonting. Jag är mycket strikt äter bara kött, fisk, fågel och fett. inga grönsaker,ingen motion. Jag har 35 kg att gå ner. vad gör jag för fel.

  SvaraRadera
 6. Är lite i samma situation.....fram till i höstas gick jag ner 17 kg...tog en liten paus och och gick upp 4 kg.......sen 2 veckor har jag varit superstrikt och inte ätit en endaste kolhydrat nästan och vad händer...jo...inte ett dugg ner utan tvärtom...i morse hade jag gått upp 4 hg istället.......och jag äter inga jättestora portioner.......suck

  SvaraRadera