torsdag 16 september 2010

Hardcore facts!

Nu kommer mycket fakta.
En del av er kommer somna och inte orka läsa, en del kommer tycka att det är jätteintressant.
Människor tilltalas av olika saker och låter sig övertygas av olika faktorer. På en del biter fakta allra bäst så här kommer en presentation över mina blodvärden.
LDL, HDL och Triglycerider.

Första provet är från -2004, det andra från -2007 och det tredje är från nu i veckan, efter 1 års ätande av LCHF-kost, många liter vispgrädde och X antal ägg och smörpaket senare...
Om man inte är läkare kanske det kan kännas marigt att tyda men en kort sammanfattning är att LDL är det "dåliga" kolesterolet och HDL det goda kolesterolet.
Triglycerider är ett annat slags blodfett.
Det är inte bra att ha för höga triglyceridvärden i blodet eftersom de bidrar till att täppa till blodkärlen. Det är farligare för kvinnor än för män att ha höga värden.
Man kan få höga triglyceridvärden utan att äta något fett alls, eftersom kroppen kan omvandla socker, kolhydrater, alkohol m.m. till triglycerider.
Transfetter från t ex margariner sänker HDL och höjer LDL.
Den stora ökningen av hjärt- och kärlsjukdomar under den andra halvan av 1900-talet sammanfaller med det ökade intaget av margarin med dess innehåll av konstgjorda transfetter....
Ett högt HDL skall eftersträvas så jag är nöjd att ha kommit upp i över 2! Det finns också studier på att detta är extra viktigt för kvinnor.
HDL kan ta upp överskott av kolesterol från kroppen och transportera den tillbaka till levern (LDL åker motsatt väg). Höga nivåer av HDL sänker statistiskt risken för hjärtsjukdom kraftigt!

Referensvärden enligt min företagshälsovård:
LDL: 1,4-4,7 Är endast viktigt för en bra kvot...
HDL: 1,0-2,7 Höga värden eftersträvas!
Triglycerider: 0,45-2,6 Låga värden eftersträvas!

-2004. Vikt 11 kg mer än idag:
LDL: 2,7
HDL: 1,5
Triglycerider: 0,7

-2007. Vikt 16 kg mer än idag:
LDL:3,0
HDL:1,6
Triglycerider:
0,7

-2010:
LDL:3,4
HDL:2,2
Triglycerider:
0,7

Ni som vill läsa mer om kolesterol och undrar hur det kommer sig att så många är så rädda för att äta fett av just rädslan för högt kolesterol kan läsa här.
Eller gå Kostdoktorns snabbkurs i kolesterol.

En liten detalj till var att min läkare inte visste vad LCHF var.
Han sa själv att han skulle googla på det men jag gav honom adressen till bloggen istället:-) Hoppas att han har tittat och blivit intresserad!

Sammanfattning:
Man blir inte fet av fett och smöret klägger inte heller igen några blodkärl...
Vi har blivit FETT lurade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar