fredag 21 maj 2010

Fett och fetma, lite reflektioner

Igår hade vi lite After Work på jobbet. Förra gången hade man serverat korv med bröd som tilltugg, men den här gången hade vi mera buffétonad mat i form av olika korvar, parmaskinka, ostar, melon osv.
Satt bredvid en man (som för övrigt mumsade chips och jordnötter också) som konstaterade att "det här var ju gott men inte nyttigt".
Jag frågade vad han tyckte om för mat och han svarade att han åt mycket sushi eftersom det var så "nyttigt och fettsnålt".
Sushi är inte "dålig mat" i jämförelse med mycket annat, (även om jag i sammanhanget kommer och tänka på en kille på mitt gamla jobb, som alltid köpte en kanelbulle när han köpte sushi för "lika bra att vara förutséende när man blir sugen på eftermiddagen"), men frågan är ändå varför mannen igår, som var så mån om att äta fettsnålt, hade en rejäl mage?

Något annat jag funderat på är ju att alla är så överens om att man får mage (ölmage till och med..) av för mycket öl, även fast öl inte innehåller något fett alls! Hmmmmm, varför blir man då tjock av öl...?!

Läste i morse i en bilaga i morgontidingen om Hjärtat. Hur man skulle äta för att inte få hjärtinfarkt. Man brukar ju läsa om fettsnål mat i den här sammanhangen, men i artikeln (en professor som jag inte minns namnet på) sa läkaren plötsligt att "vad man äter för fetter eller kolhydrater spelar ingen direkt roll , utan det viktigaste är att få i sig antioxidanter och vitaminer från frukt och grönsaker"...
Okej...
Spelar ingen roll vilket fett jag äter? Och det stod det bara så där...

Inte konstigt att folk blir förvirrade av alla olika kostråd, och att man plötsligt kan ändra sig lite "i smyg", utan att förklara närmare varför...

1 kommentar:

  1. Ha ha, din kommentar om varför man blir tjock av öl när det inte innehåller fett var bra! Fett som man ju blir tjock av ;P
    Den ska jag komma ihåg att kontra med när någon säger något om min "diet"!

    SvaraRadera