måndag 3 maj 2010

Naturlig mat

Lättcremefraiche:

Använd i var och varannat hem. Med 5% fett, med 15% fett, med 20% fett.
Vad innehåller den?

"Högpastöriserad mjölk och grädde, mjölkprotein, modifierad stärkelse, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl och pektin) och syrningskultur"

Mjölkprotein-Kan skapa allergier, helst hos små barn.
Modifierad stärkelse- Modifierad stärkelse benämns också E1404-E1450.
Modifierad stärkelse används som förtjocknings-, och stabiliseringsmedel.
Stärkelsen är bearbetad på enzymatisk, kemisk eller fysikaliskt sätt för att ge
önskade egenskaper och vid denna process används ofta bevisligen cancerframkallande
kemikalier som epiklorohydrin och propylenoxid. Dessa kan finnas kvar i slutprodukten.
Vid modifieringen förändras stärkelsens egenskaper så vår kropp inte känner
igen den som en naturlig stärkelse, utan den stör istället kroppens funktioner. De
restprodukter som kroppen inte kan bryta ner, påverkar cellerna och dess
förmåga att kopiera sig.
Stabiliseringsmedel (fruktkärnemjöl & pektin)- Även kallat E410 och E440. Ytterligare tillsatser för att få den fettsnåla produkten att ha en konsistens som känns aptitlig.

Och så den ekologiska 34% som numera är den enda creme fraichen jag använder...

Ekologisk creme fraiche:

"Högpastöriserad KRAV-godkänd grädde, fetthalt 34% och syrningskultur"



Låter det konstigt? Nä...

Om man är väldigt rädd för fett så rekomenderar jag att man blandar mjölk och creme fraiche/vispgrädde till önskad fetthalt när man gör såser, istället för att köpa dessa lättprodukter som inte gör något bra alls för kroppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar