Powered By Blogger

lördag 8 maj 2010

Fett

Fett är en mycket bra och viktig energikälla och att få i sig bra fetter är avgörande för att vi ska må bra.
Fett behövs också för att vi ska tillgodogöra oss viktiga fettlösliga vitaminer, såsom A, D, E och K-vitamin. Ett för lågt intag av fett kan alltså leda till vitaminbrist!

Smör är en fantastisk smakförstärkare!
Blir nästan arg när jag tänker på hur många år som slösats bort med att steka i margarin eller rapsolja.
Smör använder jag nu som smakförstärkare till gott kött och god fisk. Och en klick på omeletten såklart, för bättre mättnad.

När jag inte behöver smöret som smakförstärkare så använder jag kokosfett. Detta fantastiskt nyttiga fett som man varit livrädd för förut för det är ju...fett!

Kokosfettet har många hälsobefrämjande egenskaper, bland annat:

-Innehåller det essentiella ämnet Laurinsyra (som b la finns i bröstmjölk)
-Sänker LDL ("onda") kolesterolet
-Stärker immunförsvaret
-Hjälper till att skydda levern mot skador av alkohol
-Innehåller så kallat MCT-fett som minskar fettlagring och inte lagras som underhudsfett
-Rikt på vitaminer och antioxidanter
-Hjälper till att skydda mot virussjukdomar

Så oavsett LCHF eller inte, börja använda kokosfett!

De här finns hemma hos mig ovanför spisen. Den neutrala att steka i, och den med kokossmak att ta en sked då och då, eller till Thai-matlagningen.
Dyrt?
Ja, det kan man tycka, men det räcker länge och är som sagt bra och nyttigt!
Vad kostar bröd, socker, kakor, godis, chips, fika på stan....?

2 kommentarer:

  1. Visst är smör en fantastisk naturprodukt. Vilka smaker som lyfts fram i maten.
    Jag har en burk ekologiskt kokosfett i kylen, men bara använt den till bakning än så länge.
    Men nu ska jag ta fram den och ställa den på spishyllan. Tack för tipset Veronica :)

    SvaraRadera
  2. Ja, spishyllan är en bra plats för det blir ju så hårt i kylen:-)

    SvaraRadera