Ett mycket intressant och viktigt inlägg hos Kostdoktorn!
Hur diabetiker bör äta ter sig ganska självklart men vi andra då? Hur illa är det med ett blodsocker som åker upp och ner på det här sättet?
Det som händer i våra kroppar när blodsockret höjs kraftigt är att insulinet också höjs. Insulinet är ett fettlagrande hormon vilket alltså innebär att du blir lite fetare varje gång det händer.
Insulinet lagrar näring i fettcellerna, och du blir därför hungrig mycket fortare än du blir om du äter för ett jämt och stabilt blodsocker.
Och vad händer när vi blir väldigt hungriga och sugna? Är det då vi fattar bra beslut kring vår kost? Nej...
Ett bra exempel är när jag åt pizza "förr i tiden". Inte så ofta men ibland. Samtidigt som jag köpte pizzan köpte jag alltid lite godis också, eftersom jag visste hur min kropp skulle må efter pizzan, att jag skulle vara "kräk-mätt" men ändå vilja ha något sött...
Varför? Jo, för att mitt blodsocker åkte total bergodalbana av allt detta vita mjöl i pizzan och jag måste "korrigera" detta med godis.
Och vad gör godiset i förlängningen med blodsocker och vikt?
Ja, sen hamnar man lätt där, i en blodsockercirkus där man omöjligt kan göra kloka val därför att ens kropp säjer åt en att handla på ett visst sätt.
Att jämföra med vad som händer med blodsockret av den här kosten.
Man mår bra, blir mätt, äter riktig mat och känner inte för äta godis efter maten-så enkelt, egentligen!
Mina bidrag till Världsbokdagen 23 april
-
En dag för alla bokälskare 23 april är det Världsbokdagen, en dag som
verkligen är värd att uppmärksammas. Nu i digitala tider har bokläsandet
tyvärr hamna...
1 dag sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar